
Alternativí zdroje bílkovin
Už jste někdy jedli cvrčky? Že ne? My už jsme je ochutnali. A řeknu vám, teda kromě toho, že se vám možná zasekne cvrččí noha mezi zubama, nepoznáte co vlastně jíte.
Tofu
- asi nejznámější a nejrozšířenější sojový výrobek,
- vyrábí se různě ochucený – natural, uzený, marinovaný, chilli…,
- můžete ho připravit naslano i nasladko,
- obsahuje cca 13g bílkovin/100g,
- obsahuje také vápník a hořčík.
Tempeh
- méně známý než tofu,
- vyrábí se, stejně jako tofu, pomocí fermentace, což je pro naše tělo velice zdravé (nesmíte ho však dále tepelně upravovat),
- nejčastěji ho seženete jako uzený, marinovaný nebo smažený,
- stejně jako tofu obsahuje hořčík a vápník,
- obsahuje cca 20g bílkovin/100g.
Mungo fazole
- zatím méně známý druh fazolí, který se ale už dá sehnat i v klasických hypermarketech – ideální je nechat je naklíčit a přidat do různých salátů i hlavních jídel,
- obsahují spoustu minerálů a vitamínů,
- obsahují zhruba 23g bílkovin/100g.
Cizrna
- můžete ji připravit na spoustu způsobů – od lupínků, přes pomázanku zvanou humus, až po smažené kuličky, kterým se říká falafel,
- je bohatá na železo a vápník,
- obsahuje cca 20g bílkovin/100g.
Quinoa
- nazývá se královnou obilovin,
- je bezlepková a obsahuje všech 9 esenciálních aminokyselin,
- můžete ji koupit ve 3 barevných variantách – černá, bílá a červená,
- také se již objevuje i v nabídce hypermarketů,
- obsahuje cca 14g bílkovin/100g.
Červená čočka
- obsahuje velké množství vlákniny, které je důležitá pro zdraví naší mikrobioty,
- na rozdíl od zelené čočky nenadýmá,
- obsahuje cca 25g bílkovin/100g.
Cvrččí mouka
- 2x více železa, než špenát,
- 1,5x více vápníku, než mléko,
- 58g bílkovin/100g.
No, ne nadarmo se nazývají cvrčci superpotravinou budoucnosti…
Stačí pouze rostlinné bílkoviny?
Určitě ano, důležité je ale kombinovat různé zdroje a neomezit se pouze na jeden druh. Samozřejmě nemusíte být hned vegetariáni a čas od času si dopřát i maso.
Mišák