fbpx

Blog

Benefity klíčených semínek

Klíčení semínek je jedna z nejjednodušších metod, jak zajistit spoustu minerálů a vitamínů pro vaše tělo kdykoliv během roku.

Pokud je chcete do jídelníčku zařadit, tak máte v podstatě dvě možnosti, jak to udělat – můžete si je pořídit v některém obchodě, kde za ně ale zaplatíte bůhví kolik peněz, a ještě je získáte pěkně zapařené v plastovém obalu, nebo si je můžete docela jednoduše naklíčit doma sami a nejlepší na tom je, že to nestojí v podstatě žádnou práci.

 

Proč nakličovat semínka?

Už naši předci nakličovali semínka, která jim dodávala přes zimu potřebné vitamíny a minerály, které by jinak nemohli tělu dodat. My jsme si sice zvykli na to, že máme po celý rok možnost koupit si jakoukoliv zeleninu a ovoce, ale sami znáte, že v zimních měsících je to s chutí většiny zeleniny prachbídně a s obsahem vitamínů a minerálů stejně tak. Proto je důležité, obvzláště v zimě, kdy je tělo víc náchylné na různé nemoci, mu dodat důležité látky právě z klíčků.

Benefity klíčení:

  • zvyšuje množství vitamínů,
  • neutralizuje kyselinu fytovou, která blokuje vstřebávání minerálů, takže jich tělo dokáže využít více,
  • vytvářejí se různé enzymy,
  • lehčí stravitelnost (sacharidy, které jsou obížněji stravitelné, se mění na jednodušší cukry, bílkoviny na aminokyseliny a tuky na mastné kyseliny).

 

Co klíčit?

Použít můžete v podstatě jakékoliv zrna a semínka – čočku, mungo fazole, cizrnu, oves, ječmen, špaldu, pohanku, ředkvičky, brokolici, rukolu… Možností je opravdu spousta, takže si stačí vybrat a začít. 

Můžete taky vyzkoušet různé kombinace semínek, které se dají koupit už namíchané.

 

Jak klíčit?

  1. Nejprve je nutné semínka nechat namočit ve vodě. Velké semínká až na 12 hodin, menším stačí 5. Nádobu nedávejte na slunce a nechejte ji v pokojové teplotě. Potom vodu vylijte a semínka propláchněte.
  2. V dalších dnech musíte semínka proplachovat. My proplachujeme 2x denně (někdy jen 1x, protože zapomeneme) a podle mě to bohatě stačí, záleží ale na ročním období a teplotě. Klíčky by neměli úplně vyschnout, ale měly by stále být lehce vlhké. Menší semínka jsou zhruba po 3 – 4 dnech naklíčená. Pokud chcete delší klíčky, můžete ještě klidně 1 – 2 dny přidat, jak uznáte za vhodné.

 

Co budete potřeba?

Mimo samotná semínka budete také potřebovat nádobu na klíčení. My používáme speciální sklenici, kterou můžete koupit kdekoliv na internetu za asi 350 kč (viz. úvodní foto). Ta má speciální drátěný uzávěr, stojánek a odkapávací misku, takže se opravdu nemusíte o nic starat – stači pouze 2x denně semínka propláchnout.

Do takovéto sklenice (700ml) dáváme zhruba 40g semínek, které ji po naklíčení spolehlivě zaplní. 

Sklenici i semínka můžete zakoupit například zde.

Pokud se vám nechce ihned investovat do nákupu speciální sklenice a chcete si klíčení nejdřív vyzkoušet, tak je další možností použítí například zavařovací sklenice, nebo talíře, který vystelete vatou.

 

Mišák

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *