fbpx

Blog

Když už chleba, tak kváskový!

Výživový poradci často doporučují kváskové pečivo místo klasického bílého s droždím. Má ale smysl investovat do kváskových produktů nebo do jeho domácího pěstování?

Co je kvásek?

Na rozdíl od klasického droždí obsahuje kvásek daleko více přátelských bakterií a plísní, které dodají těstu nakyslejší chuť, ochranu před různými špatnými bakteriemi a zlepší stravitelnost produktu. Naproti tomu kvasnice, které obsahují pouze jednu kulturu bakterií, způsobí pouze nakynutí a nic dalšího.

 

Jaké jsou benefity kvásku?

  • Díky fermentaci (kvašení) jsou nestravitelné a složité látky „natráveny“ a rozloženy na jednodušší, a proto je pečivo dobře stravitelné a nezpůsobuje nadýmání.
  • Dalším plusem je, znovu díky fermentaci, snížený obsah lepku, který může u někoho způsobovat zažívací potíže. Ten spousta lidí kvůli zvýšené zátěži pro trávící soustavu vyřazuje nebo omezuje ve svém jídelníčku. Kváskový chléb tak dokonce mohou vyzkoušet i ti, kteří trpí celiakií.
  • Odbourává kyselinu fytovou, která je součástí celozrnných potravin, a zabraňuje vstřebávání minerálů (vápník, železo, zinek…) z jídla do těla. Chléb, nebo jíný produkt z kvásku se tak stane výživnějším.
  • Pokud je chléb správně „prokvašený“ a uschovaný, tak díky tomu vydrží pečivo konzumovatelné až 14 dní.
  • Mikroorganismy v kvásku (přátelské bakterie a houby), se živý cukry a přeměňují je na jednodušší, čímž je kváskové pečivo méně kalorické.
  • Můžete si ho doma vytvořit a uchovávat zcela sami. Potřebujete pouze mouku a vodu.

 

Jedinou nevýhodou, kterou kvásek má, je ta, že jeho příprava a kynutí zabere více času, než klasické pečivo s droždím, které si teda taky můžete koupit na každém rohu. To bohužel nemá pro naše tělo žádné plusy a benefity. Proto doporučujeme všem, když už pečivo, tak kváskové.

Pokud chcete udělat další krok pro své zdraví, doporučuji vám podívat se na stránky www.maskrtnica.cz, kde čerpáme recepty na kváskové pečivo i my.

 

Mišák

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *